SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

warzywa na

  • Które produkty zwalczają stany zapalne?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Stan zapalny jest częścią odpowiedzi immunologicznej organizmu. Pojawia się w naszym organizmie pod wpływem jakiegoś czynnika, którym zazwyczaj jest bakteria lub uszkodzona tkanka. Nie jest to nic nadzwyczajnego, ale jeśli organizm nie może sobie z tym poradzić, to przewlekły stan zapalny może wyrządzić wiele szkód i przyczynić się do poważnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 660 Data: 2023-02-18 19:15:28
  • Nadmierne spożycie soli - czy powoduje raka żołądka?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jeden z najpopularniejszych mitów rozpowszechnianych w populacji brzmi: „wszystko powoduje raka”. Jest to rodzaj fatalistycznego podejścia: „rak jest nieunikniony, więc nie warto nic robić, bo i tak się nie uda”.  Redukcja masy ciała W kohorcie 900 000 dorosłych, u których nie zdiagnozowano nowotworu złośliwego w momencie włączenia do obserwacji, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 328 Data: 2023-07-18 03:01:05
  • [...] odgrywają ważną rolę w produkcji krwinek czerwonych. Dieta bogata w produkty zawierające te witaminy, takie jak mięso, ryby, jaja i produkty mleczne (B12) oraz zielone warzywa liściaste, fasola i orzechy (kwas foliowy), może pomóc w utrzymaniu optymalnego poziomu tych ważnych składników odżywczych. W suplementacji szczególnie polecane są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 557 Data: 2024-04-05 08:40:58
  • [...] 3-4 kg miesięcznie, rozłóż proces na miesiące, nie na tygodnie. W pierwszym etapie musisz zmienić produkty jakie zjadasz, na jak najmniej przetworzone (np. chude mięso, warzywa, zdrowe tłuszcze). W drugim – musisz wyrzucić z diety zbędne węglowodany (ciastka, słodycze, przekąski, napoje słodzone – wszelkie). Najlepiej stopniowo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5429 Data: 2017-03-28 12:03:04
  • Dlaczego nie ma jednej "najlepszej" diety?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] korzyści przyniesie wprowadzenie do diety produktów o dużej gęstości odżywczej i zróżnicowanym składzie. Warto pamiętać o dobrych źródłach tłuszczu i białka, spożywać warzywa i owoce. Jednak i to wymaga czasami indywidualnego podejścia ze względu np. na alergie. Obserwuj swoje ciało, swoje preferencje i odczucia. Tylko wtedy będziesz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1607 Data: 2018-08-13 10:33:31
  • Dieta bezglutenowa - czy na pewno jej potrzebujesz?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Istnieją produkty, którym przypisuje się nadzwyczajne zdrowotne właściwości, ale są i takie, które obarczone zostały odpowiedzialnością za całe zło tego świata. Niegodziwa rola przypisana została szczególnemu białku, które znajduje się w wielu zbożach, głównie w pszenicy. Mowa o glutenie. Podsumowanie Jeśli podejrzewasz, że gluten może być [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1469 Data: 2018-12-07 08:30:12
  • [...] jedz różnorodną nieprzetworzoną żywność, nie rezygnuj z węglowodanów, ale wybieraj te o niskim stopniu przetworzenia np. bataty i kasze, codziennie spożywaj sezonowe owoce i warzywa, włącz do swojej diety więcej ryb, jedz codziennie produkty fermentowane/kiszone włącz do swojej diety algi i wodorosty bądź aktywny fizycznie - jeśli możesz, idź [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8818 Data: 2018-12-18 09:23:09
  • Istnieje wiele powodów, dla których potrzebujesz wapnia w swojej diecie. Większość ludzi zdaje sobie sprawę, że wapń jest ważny dla zdrowia kości i zapobiegania osteoporozie. Jednak wapń odgrywa również inne kluczowe role w utrzymaniu Twojego zdrowia. Podsumowanie Wapń dostarczany wraz z dietą ma kluczowe znaczenie nie tylko dla zdrowych kości, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3696 Data: 2019-12-15 11:20:13
  • Większość modnych diet jest „skuteczna”, tj. przynosi wyraźny spadek masy ciała. Skąd więc ta ironia? Bo ocenianie samego spadku masy ciała jest bezsensowne. Może się okazać, iż z tych 5, 10 czy 15 kg większość stanowi masa mięśni, a wcale nie tkanka tłuszczowa. Jak uniknąć efektu jojo? Aby utrzymać masę ciała po redukcji, należy… odchudzać się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2548 Data: 2020-04-29 11:27:52
  • Czego nie jeść przed snem?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Trudno przecenić znaczenie snu dla naszego zdrowia, osiągnięć sportowych oraz wyglądu naszej sylwetki. Dlaczego zatem w naszym zabieganym świecie sen jest tym, co najczęściej znajduje się na końcu naszych priorytetów…? Podsumowanie Planując swoją kolację, weź pod uwagę fakt, że sen służy relaksowi. Zatem tak powinna wyglądać Twoja codzienna [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3492 Data: 2021-01-04 11:11:50
  • [...] 4,7 mg  orzechy ziemne 4,6 mg orzechy pistacjowe 4,2 mg migdały 3,7 mg  mak 9,8 mg pestki dyni 8,8 mg nasiona chia 7,7 mg siemię lniane 5,3 mg  Warzywa liściaste Liściaste warzywa to prawdziwa kopalnia składników odżywczych. Oprócz żelaza zawierają mnóstwo witamin i minerałów, poza tym są niskokaloryczne i często bardzo aromatyczne. Stanowią [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1010 Data: 2022-08-10 07:54:36
  • Natka pietruszki vs. korzeń pietruszki

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jak wiadomo warzywa powinny być nieodzowny elementem naszej diety, choć szacuje się, że wielu z nas zjada ich o wiele za mało. Co niestety często odbija się na wielu brakach, które potrafią dawać bardzo różne symptomy naszemu organizmowi. Niektóre z warzyw mają jadalne korzeń, ale i liście, należy do nich – pietruszka. Pietruszka zwyczajna [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2871 Data: 2018-03-15 14:56:10
  • [...] pomaga pozbyć się zanieczyszczeń znajdujących się na płytce nazębnej. Chrupanie łodyg selera zwiększa również produkcję śliny. Jak widzisz warto wybierać świeże, chrupiące warzywa. Chrup jak najwięcej warzyw i ciesz się zdrowymi, białymi zębami. Truskawki Nie tylko nie zabarwią zębów na czerwono, ale również mogą sprawić, że zęby staną się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3829 Data: 2018-11-28 11:47:03
  • Pełne ziarna – zdrowe czy niezdrowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Debata na temat korzyści zdrowotnych związanych z pełnymi ziarnami trwa. Z jednej strony mamy badania pokazujące, że spożycie pełnych ziaren wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci.  Podsumowując Pełne ziarna nie są niezbędne dla zdrowej, zbilansowanej diety, ale są bogate w składniki odżywcze i błonnik. Dzięki wysokiej zawartości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2827 Data: 2018-12-29 08:19:22
  • [...] Wiele z nich dotyczy wprowadzenia zmian w stylu życia, a szczególnie w sposobie żywienia. Zazwyczaj obiecujemy sobie, że nasza dieta stanie się zdrowsza, bogatsza w warzywa i owoce oraz jednocześnie ograniczeniu ulegną wszystkie niezdrowe przekąski, oraz słodycze. Czy jest to dobry pomysł? Dobre zmiany nie muszą odbierać przyjemności [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2613 Data: 2022-01-09 07:10:05
  • Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne orzechów

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Orzechy to zdrowa, choć kaloryczna przekąska. Ich podjadanie ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, a w przeciwieństwie np. do chipsów są łagodne dla poziomu cukru we krwi, ponieważ mają niską zawartość węglowodanów i wysoką błonnika. A czy kiedykolwiek się zastanawiałaś/eś, jakie składniki orzechów są dobre dla Twojego serca? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1302 Data: 2022-01-11 07:04:08
  • [...] tłustego mięsa, którego tłuszcz ścieka na węgiel. Ponadto chude mięso jest po prostu zdrowsze. Postaw na dodatek warzyw Polecamy też podczas grillowej biesiady, przygotować warzywa i owoce, co jest bezpieczne, zdrowe i smaczne. Warzywa są bogate w witaminy, błonnik i składniki odżywcze, które mogą zmniejszać ryzyko raka. Śmiało wrzuć na ruszt [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 925 Data: 2022-05-02 08:06:06
  • Składniki: wędzony filet z piersi z kurczaka Mix sałat rzodkiewki papryka pestki dyni dowolne przyprawy Sposób przygotowania: Warzywa i pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki Wszystkie składniki łączymy ze sobą Na wierzch posypujemy pestkami dyni Wartości odżywcze dla całości: Białko: 27g Tłuszcz: 12g Węglowodany: 7g 244kcal

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4691 Data: 2017-11-05 12:52:24
  • [...] odpowiednia ilość płynów. Już delikatne odwodnienie może przyczyniać się do bólu głowy! Pij codziennie min. 1,5-2 l wody. Warto również, by w Twoim menu znalazły się zielone warzywa liściaste oraz migdały (źródła magnezu i witamin z grupy B, kwasu foliowego) i umiarkowane ilości kawy. Oprócz zmiany diety pamiętaj o regularnej aktywności [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6744 Data: 2019-10-19 19:01:01
  • [...] Jednak trzeba pamiętać, że musielibyśmy jeść sporo produktów zawierających sterole, aby zobaczyć znaczną redukcję LDL. Naturalne pokarmy roślinne, takie jak orzechy, warzywa, zboża, rośliny strączkowe i orzechy zawierają tylko niewielkie ilości tych związków i to niestety nie wystarczy, żeby wpływać na poziom lipidów. Wyższy poziom [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 976 Data: 2021-11-09 12:33:18